Vorige maandag heeft de Inspectie RWO (Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerende Erfgoed) van de Vlaamse overheid de herinrichtingswerkzaamheden aan het gemeentehuis van Westerlo stilgelegd.

Volgens de Inspectie heeft de gemeente een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het deels weghalen van een muur in het lokaal van de dienst burgerzaken.

Die werken waren bedoeld om de ruimte praktischer en klantvriendelijker in te richten. Voor de Inspectie is het een draagmuur, voor de gemeente gaat het om een interne wijziging en geen aanpassing van de draagstructuur van het gebouw.

De Inspectie RWO stelt ook dat er een toelating van Monumenten en Landschappen nodig is om werkzaamheden uit te voeren in het geklasseerde gebouw. De bescherming dateert van 1983 en in de loop der tijden zijn er interne aanpassingen aan het gemeentehuis gebeurd om het gebouw geschikt te maken voor de dienstverlening.

De gemeente baseerde zich voor die werkzaamheden altijd op een document waarin stond dat enkel de gevels en het dak beschermd zouden zijn, en niet de binnenkant van het gebouw.
Vandaag was er overleg tussen de gemeente en Monumenten en Landschappen. Monumenten en Landschappen vraagt dat de gemeente een dossier indient voor de geplande werkzaamheden.

De herinrichting van het gemeentehuis dient om de dienstverlening voor de inwoners te verbeteren.

Het is de bedoeling om een onthaal in te richten in de centrale hal van het gemeentehuis, om de dienst burgerzaken klantvriendelijker te maken met ontvangstruimten waarin de privacy van de burgers beter gewaarborgd is en om de tentoonstellingsruimten en het kasteel beter tot zijn recht te laten komen.